‘Het meest interessante is nog wel het luisteren naar de verhalen…’

Het meest interessante is nog wel het luisteren naar de verhalen… Kortom: Een waar cadeau.’ Aan het woord is een deelnemer aan de Driedaagse ‘Op verhaal komen’.

We starten deze Driedaagse op een gure woensdagmiddag, dus brandt er een lekker vuurtje in de openhaard. Als begeleiders vinden we het altijd weer spannend of de groep de uitdaging van het ‘echte verhaal vertellen’ aangaat.

Op donderdagmorgen loopt het eerste verhaal goed. Degene die vertelt, is bereid zich kwetsbaar op te stellen en eerlijk de negatieve en positieve ervaringen te delen. De uitdagingen die je in je werk ervaart vertellen, brengt je bij de onderliggende emotie van onrust of juist voldoening. In het delen kan de ander zich herkennen, het gevoel krijgen ‘ik ben niet gek, het hoort er blijkbaar bij’ of ‘inspirerend, dit helpt me nu al verder.’

We zorgen er samen voor dat degene die vertelt in zijn/haar verhaal blijft. Tegelijk stellen we verhelderingsvragen en delen eigen ervaring. Zo gaan we met elkaar de diepte in, en raken de kern. We raken de kern van wat ons draagt en drijft in ons vak. Aan elkaars ervaringen doen we energie op, snappen we hoe we boven de waan van de dag kunnen blijven. ‘Wie weet gaat er wel tijd overschieten de komende maanden’, verzucht iemand tussendoor.

De sfeer is en blijft goed. Juist ook buiten ‘het vertellen van je verhaal’ wordt er doorgepraat, worden lijnen verder uitgewerkt en vinden mensen elkaar om later contact te houden.

Wat de winst is van zo’n Driedaagse? Laat ik er drie noemen aan de hand van reacties in de evaluatie op vrijdag:
– ‘Door de reacties op mijn verhaal kan ik verder met de uitdaging een van mijn medewerkers verantwoordelijkheid te laten nemen voor de inhoud van zijn functie.’
– ‘Gek genoeg voel ik me beter, al heb ik nog geen oplossing voor de puzzel die ik vertelde. Er nu eens echt de tijd voor nemen, er samen naar kijken, geeft me vertrouwen dat ik er de komende weken wel uit kom.’
– ‘Het meest interessante is nog wel het luisteren naar de verhalen van je collega’s. Ze zetten mijn verhaal weer in perspectief. Kortom: Een waar cadeau.’

Zo is deze impressie van een Driedaagse ‘Op verhaal komen’ een prachtig voorbeeld van de mogelijke winst en betekenis van een van de diensten van Kern-Zaak.

Hiermee sluit ik een drieluik over het huidige aanbod van Kern-Zaak af. Naar ik hoop, was het een waardevolle kennismaking. Smaakt het naar meer?

Meer berichten

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.