Voert jouw energieleverancier de wettelijke salderingsregeling en terugleverkostenregeling correct uit?

Voert jouw energieleverancier de wettelijke salderingsregeling en terugleverkostenregeling correct uit?

Na bestudering van onze jaarafrekening kom ik tot de conclusie dat onze energieleverancier niet correct saldeert en meer vraagt dan vergoedt voor de leveringskosten. Wij betalen dan ook voor de opgewekte groene energie van onze zonnepanelen. Uiterst ongewenst, zeker.

In eerste instantie worden onze stroomkosten keurig gesaldeerd. Vervolgens worden de terugleverkosten uit de salderingsregeling ten onrechte alsnog in rekening gebracht. Of jij ook betaalt, is te zien wanneer je saldo na saldering in kWh kleiner is dan de hoeveelheid kWh waarover je terugleverkosten betaalt.

In onze jaarafrekening komt er nog bij dat de terugleververgoeding lager is dan wat ons aan terugleverkosten in rekening wordt gebracht. Hier betalen we dus opnieuw. Dit kan niet de bedoeling zijn van de wettelijke kaders voor de terugleverkostenregeling. We worden daarbij ook nog op het verkeerde been gezet door onze stroomleverancier. Zij berekenen dat we aan de netto-opbrengst van onze zonnepanelen verdienen. Niet dus.

Zo zie je hoe wij op twee momenten ten onrechte betalen voor de opbrengst van onze zonnepanelen.

Wat te doen?

Voor mij geld dat ik in bezwaar ga tegen de jaarafrekening. 

Verder kan ik me voorstellen dat wie verandering kan aanbrengen in deze ongewenste situatie er mee aan de slag gaat. Te denken valt aan politieke partijen, vereniging eigen huis en de consumentenbond.

Er valt winst te behalen voor de klimaatdoelen die we ons gesteld hebben. Zonnepanelen worden nu uitgezet. 

We willen af van de situatie dat kleine stroomleveranciers worden gedwongen te betalen voor het leveren van stroom, waar de grote leveranciers eraan verdienen.

We willen af van de disproportionele bijdrage van zonnepanelenbezitters aan de kosten van de problemen bij vraag én aanbod in het stroomnet.

Tenslotte nog dit: is het politiek haalbaar om te komen tot subsidie op installatie van thuisbatterijen? Dan wordt het stroomnet ontzien en uitgebreid.

16 maart 2025.

Voor ieder die interesseert: voor ik verder zou gaan, heb ik ACM een aantal vragen gesteld.

Eerste belangrijke info: Terugleverkosten staan los van het salderen. Deze terugleverkosten moeten wel redelijk zijn.
Tweede belangrijke info: Een netto-negatieve terugleververgoeding is volgens de wet niet verboden, zolang dit niet leidt tot onredelijke tarieven.

Hoe nu verder?
Sleutel zit natuurlijk in de vraag wat redelijke tarieven zijn. Hier ga ik mee verder puzzelen.

Het goede nieuws is dat meerdere organisaties, zoals ook de ACM, hier mee bezig zijn.

Voor meer info van het ACM:
https://www.consuwijzer.nl/elektriciteit-en-gas/duurzame-energie/wat-is-salderen.
https://www.acm.nl/nl/publicaties/energiemonitor-acm-terugleverkosten-voor-huishoudens-met-zonnepanelen-10-omhoog.

19 maart 2025. 

Meer berichten

Wat levert het me op?

Wat levert het me op? Tijdens een pitch over wat je onderneming te bieden heeft, lees je deze vraag zomaar in de ogen van wie

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.